Ecografies

Què és?

L'ecografia és una tècnica que mitjançant l'ús d'ultrasons permet, en temps real, compondre imatges per a la valoració dels òrgans objecte d'estudi. Mitjançant una sonda, s'emet un "so" del qual posteriorment es recull el "eco", i a partir d'això es componen les corresponents imatges. La superfície sobre la qual s'utilitza la sonda es recobreix prèviament amb un gel aquós, que permet un adequat contacte de la sonda per obtenir una òptima qualitat d'imatge.

L'ecografia Doppler és un tipus especial d'ecografia que també podem fer al nostre centre, i que permet detectar el flux sanguini d'artèries i venes per estudiar la vascularització dels òrgans.
L'ecografia també pot utilitzar com a guia per realitzar puncions i biòpsies de determinades parts de l'organisme.

Catàleg

Les exploracions que realitzem al nostre centre són:
 • Ecografia abdominal (hepàtica, vesícula biliar, pàncrees, melsa)
 • Ecografia renal i vesical
 • Ecografia prostàtica
 • Ecografia tiroides
 • Ecografia testicular
 • Ecografia mamària
 • Ecografia muscular o tendinosa (espatlla, genoll, colze, maluc, turmell, canell)
 • Ecografia Doppler (TSA, artèries i venes d'extremitats)
 • PAAF guiada per ecografia (mama, tiroides)
   

Si té qualsevol dubte amb si podem fer al nostre centre l'exploració que li sol·liciten, es pot posar en contacte amb nosaltres.

Maquinaria

Ecògraf ESAOTE model MyLab 70 XVG, sistema d'ultrasons d'avançada tecnologia que permet una impressionant qualitat d'imatge abdominal, papers i vascular.

Preparació de la prova

En el cas de les ecografies abdominals, es recomana un dejuni d'aproximadament unes 6 hores.

En ecografies renovesicales, pot estar indicada la ingesta d'1 litre d'aigua 1 hora abans de l'exploració, tot i que depèn de cada cas en concret.

A la resta d'exploracions, no es requereix una preparació especial.

 

Consentiments

Com en la pràctica totalitat de proves mèdiques, es necessita que el pacient signi un document que autoritza la realització de la prova i alhora informa dels beneficis i possibles complicacions que pot provocar l'estudi.

Preguntes freqüents - FAQ

 • Qui realitza les ecografies?
  En el nostre centre els encarregats de realitzar les ecografies són metges especialistes en radiodiagnòstic, amb gran experiència en realitzar aquest tipus de tècniques.
 • És la millor prova per a la meva malaltia?
  Es tracta d'una prova indicada pel seu metge per a l'estudi concret de la seva malaltia, amb la qual creu que s'obtindrà el major rendiment. Hi ha altres proves d'imatge (radiografia, ressonància magnètica, tomografia computada ...), però s'ha considerat que en el seu cas concret aquesta és la prova més indicada.
 • És una prova incòmoda o dolorosa? És una prova perillosa?
  L'ecografia és un examen indolor i que no produeix dany de cap tipus en els teixits, es pot considerar probablement la prova més innòcua i indolora per a l'estudi de malalties, sense repercussions de cap tipus per a fetus, nens ni adults.
 • De quines parts del cos es pot realitzar ecografia?
  L'estudi per ecografia es pot realitzar per valorar la gran majoria de parts del nostre organisme. Únicament l'os i l'aire són estructures amb les que l'ecografia no és útil.
 • Quines són les indicacions més freqüents?
  Els estudis que amb més freqüència se sol · liciten per valorar amb ecografia són de patologia abdominal, renovesical, prostàtica, pèlvica, tiroide i testicular. En el nostre centre també hi ha la possibilitat de realitzar estudis tant de mama (incloent puncions i biòpsies) com musculars, tendinosos i de parts toves, per metges radiòlegs especialistes en aquestes àrees.

En cas de ser necessari, disposem de maquinària adequada per a realitzar estudis amb Doppler (caròtides, artèries renals, aorta ...).

 

Extret del web de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).